maanantai 29. maaliskuuta 2010

Köörisessioita

Tähänkin levytyssessioon kuuluu olennaisena osana riitti nimeltä köörisessio. Nimensä mukaisesti tarkoituksena on levynteon loppumetreillä kuorruttaa melkein valmiita kappaleita kuorohuudoin - perinteisesti lihavoittamalla lauluja kertosäkeissä, mutta toki myös paikoin säkeistöjen avainlauseissa ja täysin odottamattomissa paikoissa. Tältäkin levyltä löytyy myös pari (kolme) mieskuoro-osuutta mihin on tarkoitus saada ihan oikeaa melodista laulua. Ja niille stemmaosuuksia.

Varsinaisen tuottavan työn lisäksi kuitenkin köörisessio on mainio tapa karonkoida ennakkoon levyn valmistumista, ja viettää ensi kertaa laatuaikaa (ryypätä) miksausta vailla valmiiden kappaleiden parissa.

Koska kööri ei kuulosta kööriltä eli ihmisjoukolta kymmenilläkään päälleikkäisillä raidoilla ilman että siinä on oikeasti erilaisia ääniä, tässä vaiheessa mukaan kutsutaan "ulkopuolisia" eli tuttuja jotka vanhastaan tunnetaan kalja- ja gambinapalkalla olevan nopeita oppimaan ja vetämään tarkasti juuri opettuja rytmejä ja melodioita, melkein prima vista mikäli näistä ikinä kukaan kirjoittaisi nuotteja. Mitään biisejähän ei tietenkään lähetetä ennakkoon kööriläisille opeteltavaksi, haastetta ja tuoretta näkemystä peliin!

Näissä sessioissa on syytä aloittaa vaikeimmista ja suurinta tarkkuutta ja tarkinta korvaa vaativista osuuksista, eli tässä tapauksesta melodisista kööreistä ja nopeimmista huudoista, missä "vähän sinnepäin" vetäminen saisi osan kuulostamaan vain löysältä tai muuten vaan epämääräiseltä. Illan ja kaljoittelun edetessä kun yleensä nk. "fiilis" ja "tulkinta" alkaa lisääntymään, kuten taitavilla muusikoilla luonnollisesti kuuluukin.



Ainakin tulee todistettua se että tämä levy tulee takuuvarmasti olemaan omiaan nousuhumalan soundtrackiksi. Rupeaa tuntumaan siltä että tähän tekeleeseen voi olla ylpeä jopa selvin päin. Riffit on parempia, sanoitukset vapautuneempia, melodiat syvempiä ja koko paketti toimii kaiken kaikkiaan paremmin kuin vuosiin. Biiseihin on ladattu energiaa, tulkinta on räyhäkästä ja bändi soi ...voimakkaasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti